Ervaring Sportvasten | Cathalijn

Vooropgesteld had ik geen overgewicht. Maar, na 4 kinderen had ook ik een gezellig vetlaagje rondom mijn middel. Ook wilde ik graag mijn percentage orgaanvet verlagen en was extra energie natuurlijk sowieso welkom!

Bovenal was ik erg benieuwd naar de kuur. Zou ik het vol kunnen houden naast mijn drukke leven? 

Hoe zou ik het dagelijks sporten in kunnen passen in mijn leven? 

Hoe combineer ik dit met mijn gezin, dat (uiteraard) niet mee deed aan Sportvasten? En hoe zou mijn linkerkuit zich houden wanneer ik dagelijks zou hardlopen? Ik was immers nog aan het herstellen van een zweepslag. 

Een goede voorbereiding bleek het halve werk. Aan de hand van de bijgeleverde boodschappenlijst haalde ik alle producten in huis die ik nodig had voor de komende 10 dagen. Zo hoefde ik tussendoor niet meer naar de supermarkt. Ik bestelde STOX compressietubes om tijdens het hardlopen mijn kuit de maximale ondersteuning te geven. Ik was er klaar voor!

De afbouwdagen vielen me heel erg mee. Naar mijn idee mocht ik nog gewone maaltijden eten en had ik dus nergens last van. Ik kookte voor mijn gezin en terwijl zij aan tafel zaten rende ik mijn rondje. Twee vliegen in één klap. Mijn energie bleef hoog, ondanks dat ik toch wel minder at. Ik werd me ervan bewust hoe vaak ik tussendoor wat ongezonds eet of snoep. Half koekje van een van de kids op tafel? Kom maar, mama eet het wel op. Opgeruimd staat netjes! Zo gaan er ongemerkt best wat calorieën naar binnen. En ondanks dat ik veel beweeg zetten al die kleine beetjes bij mij ook aan…

Resultaat afbouwdagen: al 2,2 kilo eraf. Mijn vetpercentage al 1% lager terwijl mijn vochtpercentage bijna 1% hoger lag dan normaal. Mijn spierpercentage bleek slechts 0,1% gedaald dus ik was nu al vet kwijt! Super motiverend!

De vastendagen, dag 4 t/m 6, bestonden uit sap, sap en sap. En dan nog kleine hoeveelheden ook. Van tevoren dacht ik dat daar de hongerklop zou komen maar tot mijn verbazing kwam die niet. Wel had ik af en toe een knorrende maag. En waar ik dus normaal op dat moment iets te eten gepakt zou hebben nam ik nu een kop thee of koffie. Vaak was dat gevoel dan snel weer weg. 
Mijn hardlooprondje deed ik tijdens het avondeten van Floris en de kids. Je moet de kat immers niet op het spek binden he 😉
Het gaf een goed gevoel om zo met mijn eigen gezondheid bezig te zijn. Er waren geen energiedips en ik voelde me prima. Het enige dat ik lastig vond was dat alles wat ik nu “at” vloeibaar was. Niks om op te kauwen…

Resultaat vastendagen: nog eens 1,3 kilo eraf. Mijn vetpercentage was ook weer met 1% gezakt en mijn vochtpercentage was 0,7% toegenomen. Spierpercentage was precies gelijk gebleven. Zo cool, ik was dus al 3,5 kilo vet kwijt!

En toen waren daar de opbouwdagen al! In totaal 4 dagen waarbij iedere dag weer meer eten op het menu stond. Lekker! Fijn om ‘s ochtends in het zonnetje een bak kwark met vers fruit naar binnen te lepelen. Het voelde als herboren! De salades waren zelfs de grote kant voor me en kreeg ik maar met moeite op. Door ondertussen nog steeds dagelijks braaf mijn rondje te lopen bleven de urinestrips aantonen dat ik nog steeds in vetverbranding stond. Wat een goed gevoel!

Nu, op de een na laatste dag van de kuur, kan ik al zeggen dat het voor mij een zeer geslaagde ervaring was. Die me achteraf ècht alles mee viel. Nu is het de uitdaging om die vetverbranding vast te houden en daarom heb ik met mezelf afgesproken om iedere maandag een Keep-dag te houden. Even na het weekend weer een balansdag om weer vol energie (en vetverbranding) de week te beginnen. Moet lukken! Keep you posted 😉

UPDATE – 2 weken na de switch:
Ondanks dat ik inmiddels weer normaal eet en zelfs een lang Hemelvaartsweekend aan zee achter de rug heb met (te)veel versnaperingen, borrelplankjes en hier en daar een wijntje in de zon…zijn de verloren kilo’s vet nog steeds weg. Na het weekend bleek ik wel weer aangekomen (dat was niet gek). Maar door de week daarna een korte vastendag in te lassen en verder weer gewoon gezond te eten waren die kilo’s er ook zó weer af. 

Sterker nog: inmiddels ben ik nòg een 0,5 kilo vet kwijt. De switch heeft dus een goede lijn in gezet. Fijn om zonder teveel moeite nog steeds -met de week- strakker in mijn vel te komen 😉